21 de febr. 2010

LA PERIOSTITIS

La periostitis és una de les dolències desgraciadament més comunes del corredor, sobretot en aquesta època de canvi de temps. Els corredors , moltes vegades al marge de la seva preparació i qualitat física, han patit o patiran aquest dolor localitzat en la part interna de la tibia denominat periostitis tibial.
El periostio és l'embolcall dels ossos que realitza la funció de nexe entre aquests i els tendons.
Els músculs s'insereixen en l'os a través dels tendons i, quan correm, s'exerceix una força sobre l'os proporcional a la intensitat i durada de la carrera. Però en aquest canvi tardorenc de temperatura i, sobretot, quan vam començar la temporada de dur entrenament, la càrrega muscular repercuteix en els tendons i cartílags, el que incrementa la inflamació del periostio desembocant en molestes periostitis. El dolor apareix com una lleugera burxada que va creixent amb el pas del temps i de l'entrenament. Com més correm, més molesta; pel que quan es para, la periostitis desapareix per a tornar a doldre quan tornem a l'entrenament. Aquesta patologia pot arribar a ser constant si no li prestem la necessària atenció. Si t'han aparegut símptomes de periostitis el millor és intentar superar-los com més aviat millor, doncs poden arribar a fer-se crònics. El primer és buscar el repòs, i és important que aquest sigui actiu. Si  parem totalment, la lesió remiteix, però no serveix de molt, doncs tornarà a aparèixer quan es reprengui l'activitat. El millor és disminuir la càrrega fins al nivell en el qual no dolgui i a partir d'aquí, buscar una recuperació i un augment paulatí de la càrrega de treball per a tornar a nivells inicials.El nostre major enemic són els canvis bruscs d'entrenament. Però per a poder seguir entrenant, és necessari eliminar la causa, perquè sempre hi ha una (o vàries). Hem de revisar el calçat, per si no és adequat o està desgastat, analitzar la nostra trepitjada per si necessitem unes plantilles, o corregir algun aspecte del nostre suport. Igual, simplement hi ha hagut un abús de l'asfalt, o un excés de càrrega, etc. En qualsevol cas, cal trobar la causa, per a incidir sobre ella, i que la lesió no es perpetuï. També eliminem la causa si reduïm la fricció de la musculatura amb el periostio. Per a això, podem col·locar vendajes elàstics o fins i tot amb esparadrap normal. Es col·loca ascendint en espiral des del turmell fins a gairebé el genoll, per a subjectar els músculs posteriors de la cama i es redueixi la fricció amb l'os. Una altra formula bastant habitual, és la de col·locar un palito dels quals utilitza el metge per a explorar la gola, subjecte amb esparadrap a la canyella, per a controlar també la vibració. Tot això ja forma part del tractament, doncs són mesures que es van a mantenir mentre estiguem lesionats, però no en condicions normals  És bo que, gens més percebre un començament de periostitis, comencem amb el tractament de gel, aplicant-lo de 15 a 20 min després de córrer sobre l'àrea afectada, acompanyant el tractament amb suaus massatges de Traumeel o altra pomada de tipus antiinflamatori.

Font d'informacio: Runners

mes informació

6 comentaris:

Anònim ha dit...

pero tens periostitis o no?

elena ha dit...

Interessant article joan!

jo que l'he patit et puc dir que a mi me va anar bé deixar de correr durant un mes i fer bicicleta per mantenir la forma.

Javi ha dit...

pos jo igual que tu Elena porto el mateix cami, ara que estaba en un moment de forma molt bo i tenia ritme, plaf a parar, per cert Joan es molt bon article, ja el coneixia i sabia dels sintomes i remeis pero m´ha guanyat

elena ha dit...

no et desanimes Javi, ja saps que jo després d'entrenar durant un mes només bici, vaig fer el Taga,i ja saps com me va anar que tu tambè estaves.

vinga a fer bondad, que les parades de correr no tenen per que ser negatives.

besets

Joan Perales ha dit...

Anims Javi, no te capfiques i com diu Elena les parades no son tant dolentes, a més ara tindras temps de disfruta i fotre canya amb la nova maquina

marti pinoxo ha dit...

aqui hi ha molta informacio http://elblogdepacogilo.blogspot.com/search/label/Pierna